De methode die ik heb ontwikkeld is gebaseerd op hoe brein en lichaam reageren op muziek en op de kracht van muziek. Ik gebruik fragmenten van bestaande muziek (van 16e tot 21e eeuw, westerse en wereldmuziek) als effectief middel om mensen 'uit het hoofd' te halen, als illustratiemiddel en als werkvorm, en om denken en voelen weer/meer in balans te brengen.

Muziek raakt

Dat muziek beelden en gevoelens losmaakt herkennen de meeste mensen wel. Waarom luister je naar bepaalde muziek als je verliefd, verdrietig, vrolijk bent? Muziek verbindt in de hersenen het rationele deel (de linker hersenhelft) en het creatieve deel (de rechter hersenhelft). Muziek die raakt komt rechtstreeks binnen in ons hart.

We gebruiken muziek vaak om onze gevoelens te versterken, er een stem aan te geven, om extra energie te krijgen of om te ontspannen. Muziek is energie, trilling, en muziek is communicatie in zijn puurste vorm.

Wat raakt muziek in jou?

Als onderdeel van het intake-gesprek krijg je een cd mee met muziekfragmenten. Jouw reactie op deze muziek- in combinatie met jouw vraag en verhaal- vormen voor mij de basis voor het verdere traject. Welke beelden, gevoelens roepen bepaalde fragmenten bij op? Van welke fragmenten keer je je af? Je hebt verteld hoe je je voelt, maar welke muziek 'verwoordt' dat voor jou?

Coaching en muziek

Tijdens de sessies worden 'gewone' coachings- technieken gecombineerd met muziekfragmenten die speciaal voor jou of door jou zijn uitgezocht. Ook zoek ik regelmatig muziek voor jou uit naar aanleiding van een thema dat uit een sessie naar voren komt: muziek die jouw proces ondersteunt. We gebruiken dus zowel coaching als muziek om tot dat diepere inzicht te komen. Het resultaat is verrassend: door op deze manier gevoel en verstand weer met elkaar in contact te brengen onstaat sneller en dieper inzicht. Waardoor de keuzes die je vervolgens kunt maken ook echt gebaseerd zijn op wat je wilt, wat je voelt en wie je echt bent.

methode2

  • Reacties uit de praktijk

    Een burn-out was voor mij de reden om me te bezinnen op het verleden, heden en de toekomst. Wat wil ik nu precies? Wat drijft mij? Waar krijg ik energie van? En wat zijn mijn valkuilen? Naast een heel duidelijk inzicht in wat ik wil gaan doen en waar ik op moet letten, heb ik nu rust gevonden. Het gebruik van muziek tijdens dit loopbaanadviestraject heeft bij mij voor verrassende inzichten gezorgd, doordat nu ook mijn hart aan bod kwam. De begeleiding van Karen heeft er voor mij toe geleid dat ik me in de toekomst ga richten op mijn ondernemerschap, creativiteit en intellectuele nieuwsgierigheid. Het samenbrengen van muziek met 'normale' coachingstechnieken is voor mij een gouden combinatie geweest.
    Gilbert, projectmanager bankwezen

    Met name door muziek kom ik tot rust en kan ik de verbinding met mijzelf (weer) vinden. Dat wist ik niet. Tot ik bij Karen kwam. Het heeft me opnieuw geïnspireerd om de saxofoon weer op te pakken, weer muziek te gaan maken en zo ook weer meer plezier in mijn leven te krijgen. De muziek die Karen aanbood om mij in contact te brengen met de issues waar ik mee zit, was vernieuwend en inspirerend. Samen met alle andere oefeningen/opdrachten is het me duidelijk geworden waar het probleem zit. En vervolgens konden we zo ook aan de oplossing werken!
    Leoniek, (rouw)therapeut